Med sin innovativa design och sitt fokus på gemenskap är flerbostadshuset Generatorn en viktig del av Vallastadens utveckling och en inspirerande modell för framtida stadsbyggnadsprojekt.
Sju år har gått sedan Vallastaden i utkanten av Linköping var platsen för Sveriges hittills största bo- och samhällsexpo. Ett fyrtiotal aktörer hade då tillsammans påbörjat byggandet med den gemensamma visionen att skapa en ny, kreativ, variationsrik och socialt hållbar stadsdel. Samtidigt ville de bidra till utvecklingen av svenskt samhällsbyggande.
Sedan dess har Vallastaden utvecklats ytterligare. Innovation och variation är fortfarande de ledord som präglar området, från hur det planeras till kraven på markanvisningarna och vilken typ av hus som byggs. Det har gjort området till en dynamisk och mångsidig stadsdel som lockar boende med olika bakgrund och livsstil.
Stomme i KL-trä
Flerbostadshuset Generatorn i Vallastadens sydöstra hörn är byggt med en bärande stomme av korslimmat trä, KL-trä, och består av tre separata fastigheter, där studentboende kombineras med trygghetsboende. Ett av utvärderingskriterierna var just användandet av träbyggnadsteknik, och markanvisningstävlingen bakom Generatorn, som stod färdig 2023, vanns av arkitektkontoret Spridd år 2019. Inför tävlingen bjöd Spridd in kontoren Septembre och Secretary till ett designsamarbete.
– Eftersom kommunen hade visionen om en visuell variation i stadsbilden fick samma arkitekter inte rita två hus bredvid varandra. Dessutom ville man premiera nyetablerade arkitektkontor. På pappret har vi ritat ett hus var, men Generatorn är resultatet av ett nära samarbete genom projektets alla delar, säger Ola Broms Wessel, ansvarig arkitekt på Spridd.
Inledningsvis var Spridd även byggherre för projektet, men efter en tid kände man att det var för stort för att drivas i egen regi. Spridd kontaktade då bostadsbolaget K2A som gick in som delägare i syfte att ta över och förvalta fastigheterna. K2A utvecklar bostäder med trästomme i Stockholm, Mälardalen och på utvalda universitets- och högskoleorter. Sedan 2018 har de Svanenmärkt sin produktionsmetod och sina lägenheter.
– Vanligtvis bygger vi inte våra hus med massivträ, utan med regelstomme eller volymelement. Att den här gången bygga landets största plusenergihus i massivträ innebar att vi fick spänna bågen ordentligt, säger Erik Wijkmark, arkitekt och medgrundare till K2A.
Massivträhus och inslag av limträpelare
Projektet har utvecklats genom en utforskande kreativ process med gemensamt ritningsarbete och workshoppar. Studentbostäderna har utformats utifrån en dialog med studenter i Linköping och resulterat i funktionella smålägenheter i olika format och flera gemensamma sociala ytor.
– Vi ville bygga med ett så beprövat system som möjligt och fastnade för ett massivträhus med utfackningsväggar. Det är gediget, stabilt och lätt att räkna på. Vi såg ingen anledning att göra hisschakten i betong och valde även bort pågjutningar i betong. Det finns också inslag av limträpelare där man inte behöver massivträ, säger Ola Broms Wessel.
Spridd har sedan länge arbetat med social hållbarhet i sina projekt. I Generatorn uttrycks det i möjligheterna till möten mellan olika generationer, vilket också går i linje med stadsplanens intentioner för området. Trygghetslägenheterna är dessutom kooperativa hyresrätter som ger medlemmarna möjlighet att aktivt påverka driften av fastigheten.
Husen har sju våningsplan med totalt 112 lägenheter, fördelade på 22 lägenheter i hörnfastigheten där trygghetsboendet ligger och 90 studentlägenheter i övriga två fastigheter. Takvåningen med sin helglasade, öppningsbara fasad är något av en udda, men rolig, fågel. Här ryms lite allt möjligt: vinterträdgård, lägenhets- och cykelförråd samt gemensamhetsytor. Att cykelförråden hamnat högst upp i huset kan tyckas lite underligt och beror på att det inte fanns plats på gården.
– En del av vårt yrke är att tackla den typen av utmaningar. Ibland är det frustrerande, men ofta kan det vara roligt när det dyker upp frågeställningar som gör att vi måste tänka i nya banor och inte agera som vi brukar, säger Ola Broms Wessel.
Lägenheterna i trygghetsboendet har generösa balkonger som sträcker sig längs hela den södra fasaden. Studentbostäderna är ljusa och välutrustade och bjuder på flera alternativa lägenhetstyper, från mer kompakta lägenheter till aningen luftigare med loft eller alkov.
Producerar mer energi än vad som förbrukas
Generatorn är byggd som ett plusenergihus, alltså ett hus som producerar mer energi än vad det förbrukar. Detta har möjliggjorts genom högpresterande solpaneler, noggranna beräkningar av köldbryggor, ett lågtempererat golvvärmesystem med bergvärme och innovativa energilösningar som exempelvis värmeåtervinning ur avloppsvatten, ventilationsaggregat med individuell styrning i varje lägenhet och genomtänkt varmvattencirkulation. Utöver de energisparande lösningarna är huset uppfört som en Svanenmärkt byggnad, vilket säkerställer en hållbar byggprocess.
– Många smålägenheter kräver stora luftmängder. Valet föll därför på individuella FTX-aggregat som styrs utifrån koncentrationen av koldioxid och närvaro. Är det många i rummet ökar luftombytet, och om ingen är hemma stängs det praktiskt taget av. Egentligen har vi byggt tre plusenergihus som sitter ihop och fungerar separat eftersom de har sina egna tekniska centraler, förklarar Ola Broms Wessel.
Fasaden är klädd med värmebehandlad furu som kommer att gråna med tiden. Det som främst skiljer de tre husen åt exteriört är variationen av balkonger och fönster.
Ett modernt och hållbart boende
Klara Brynielsson studerar vid Linköpings universitet och flyttade in i sin studentlägenhet hösten 2023. Hon tycker att det känns både modernt och hållbart att bo i ett plusenergihus som är byggt av trä och ger ett lägre klimatavtryck.
– Jag bor på 20 kvadratmeter men uppfattar min lägenhet som större eftersom den är så välplanerad. Den är ljus med stora fönster och har både diskmaskin och tvättmaskin, vilket är väldigt ovanligt för en studentlägenhet. Nu hoppas jag att trygghetsboendet fylls på med äldre som vill bo i ett kvarter som öppnar för gemenskap och där vi studenter förhoppningsvis bidrar med mer liv och rörelse.
Vallastaden är uppdelad i kvarter, så kallade tegar. Det är ett koncept inspirerat av hur man delade upp marken i en medeltida jordbruksby. För att ge de boende en naturlig samlingspunkt finns ett så kallat felleshus i varje kvarter. Konceptet syftar till att främja gemenskap, samarbete och delning av resurser mellan människor, vilket kan bidra till ett starkare socialt nätverk och ökad livskvalitet för de involverade. Ordet felles kommer från danskan och norskan och betyder just gemenskap.
Generatorns felleshus består av en uppvärmd del med övernattningslägenhet, samlingslokal, kök, toaletter samt förråd som är placerade inne i ett omslutande växthusskal med plats för både odling och umgänge. Felleshuset fungerar som en social knutpunkt där boende, unga som gamla, kan träffas och delta i gemensamma aktiviteter.
Vinnare av Studentbostadspriset 2023
Förra året vann Generatorn Studentbostadspriset 2023 som delas ut av branschorganisationen Studentbostadsföretagen. Priset tilldelas ett studentbostadsprojekt som genom innovation, hållbarhet och utformning möter kundgruppens behov och stärker högre utbildning.
– Vi märker att fina lägenheter tas om hand bättre och ger oss nöjdare hyresgäster som stannar längre. Dessutom ser vi att hållbara bostäder är en konkurrensfördel och någonting som efterfrågas av allt fler, säger Erik Wijkmark.