Unikt landmärke med höjd

ARTIKEL Den spektakulära träbyggnaden World of Volvo i Göteborg fungerar som showroom, mötesplats och evenemangsarena på en och samma gång. Med sin rundade form och unika träkonstruktion som är väl synlig genom glasfasaden har den snabbt blivit ett uppskattat landmärke.

När arkitekterna på Henning Larsen presenterade sin vision till beställarna av nya World of Volvo vågade de knappt hoppas på ett ja. Idén var mer än vanligt djärv – att bygga en ytterst komplex träkonstruktion i flera snirklande våningar, utformad som tre trädstammar med en jättelik utkragande trädkrona och därtill en parkmiljö och paviljong ovanpå, dessutom mitt i centrala Göteborg.

– Några tyckte nog att vi var helt crazy, men det var också flera som tände totalt på idén. När jag körde hem till Köpenhamn efter mötet var jag alldeles lycklig och upprymd och tänkte att ja, de kommer verkligen att våga, berättar Martin Stenberg Ringnér, ansvarig arkitekt och designdirector hos danska arkitektbyrån Henning Larsen.

Ju mer trä desto bättre

Det första man slås av när man kliver in genom entrén till World of Volvo är den enorma takhöjden, den varma känslan och doften av trä. Trots att många människor befinner sig i de stora, luftiga utrymmena är ljudnivån behagligt dämpad.

– Allt trä i byggnaden bidrar till att skapa lugn, harmoni och ett gott inomhusklimat – ju mer trä, desto bättre. Även arbetsmiljön under själva byggprocessen blev mycket bättre eftersom trä är så mycket tystare att jobba med och inte dammar på samma sätt som betong, säger Thomas Thompson, projektledare för World of Volvo.

Bakgrunden till den nya byggnaden var att Volvo group och Volvo cars behövde nya lokaler till sitt gemensamma museum. Idén föddes att göra något mer än bara ett museum och samtidigt skapa en mötesplats och ett upplevelsecentrum för kunder och besökare från hela världen. En viktig poäng var också att ge byggnaden en central placering i staden, granne med Liseberg.

– Trots Volvoföretagens stora betydelse för Göteborg har besökare som kommit hit knappt märkt ett spår av det eftersom all verksamhet är förlagd på Hisingen, en bra bit från centrum. Men med World of Volvo har vi skapat en ny turistdestination mitt i Göteborgs evenemangsstråk, säger Thomas Thompson.

Träbyggnad för fler ändamål

I den nya byggnaden ryms bland annat flera utställningshallar, konferensmöjligheter, konsert- och eventscen för upp till 1 000 besökare samt prisbelönta kocken Stefan Karlssons restaurang Ceno. Stora fordon kan köra rakt in i byggnaden på bottenvåningen – eller åka ända upp till utställningsytorna på tredje plan med hjälp av en jättelik fordonshiss som rymmer 15 meter långa fordon och klarar en vikt på upp till 22 ton. Själva utställningshallarna klarar tyngre fordon än så, men då behöver de lyftas upp med kran. På gatuplan finns också en inomhusbusshållplats för elbussar.

– Planen är att man ska kunna komma direkt in i byggnaden utan att bli blöt om det regnar. Än så länge är det inga bussar i linjetrafik som går hit, men vi för en dialog med Västtrafik om det just nu, säger Thomas Thompson.

Den unika arkitekturen och konstruktionen är inspirerad av naturen, skogen och allemansrätten – som också återspeglas genom att stora delar av byggnaden, bortsett från utställningarna, är tillgänglig för allmänheten utan kostnad. Det gjorde också trä till ett självklart materialval. De tre trädstammarna som utgör en stor del av den bärande konstruktionen representerar kunskapens träd, och det gröna sedumtaket är trädens krona. Betongen i grunden, fast förankrad med över 1 000 pålar genom leran till berget nedanför, är klippan som träden växer på. Men lösningen är inte bara symbolisk, den är också funktionell.

– Hela byggnaden har en diameter på 90 meter från glasfasad till glasfasad. Om man ritar upp en perfekt trekant inne i den cirkeln så ligger respektive trädstam på mittpunkten av varje sida i triangeln. Genom att placera dem så blev det möjligt att variera storleken på dem. Utifrån trädstammarna kunde vi sedan fläta ihop pelare och balkar i en takkonstruktion som gjorde att vi kunde undvika fler pelare. På så vis har vi fått stora sammanhållna utställningsytor och möjlighet för skrymmande fordon att köra in och ut ur byggnaden, berättar Martin Stenberg Ringnér.

Två av trädstammarna rymmer också en annan typ av utställningsytor än övriga byggnaden eftersom de saknar dagsljus och därför enkelt kan ljussättas och styras på olika sätt. Den tredje stammen är cirkulationsplats för hela huset med hissar och trappor ända nerifrån parkeringshuset i källaren.

Från början var tanken att parkeringshuset som tillhör Liseberg och Göteborgs stad skulle ligga bredvid den nya byggnaden.

– Men ett åtta våningars parkeringshus som granne hade inte varit så roligt. Därför föreslog arkitekterna att vi skulle gräva ner en del av parkeringshuset och ställa World of Volvo ovanpå i stället. På det viset kunde vi också få en sammanhängande parkmiljö, där byggnaden med sina gröna tak och utemiljöer blir en fin brygga mellan Mölndalsån som rinner förbi nedanför och parken med träd uppe på berget på andra sidan motorvägen. När man tittar ut över sedumtaket på femte våningen ser man inte ens motorvägen nedanför, utan upplever det som att träden på andra sidan tar vid direkt, säger Thomas Thompson.

Arkitekt Martin Stenberg Ringnér
» UTIFRÅN TRÄDSTAMMARNA KUNDE VI FLÄTA IHOP PELARE OCH BALKAR.«

Limträ i bärande konstruktion

Förutom bottenvåningen är hela den bärande konstruktionen gjord av limträ och kormäter 34 meter, vilket innebar vissa logistiska utmaningar. 

– För att kunna transportera de långa limträbalkarna – som alla var unika – behövde vi använda en Volvodragare med fjärrstyrd bakaxel. Vi blev också tvungna att göra bron över Mölndalsån lite planare så att de skulle kunna komma förbi, berättar Thomas Thompson.

Vid konstruktionen användes både parametriska verktyg och 3D-modeller, något som sysselsatte två byggnadsingenjörer och två CAD-tekniker hos konstruktören Wiehag på heltid i två år.

En unik byggnad

– Det är förmodligen bara vi och ett par företag till i världen som klarar att konstruera en så här komplex byggnad. För vår del har vi både gjort större träbyggnader som är mindre komplexa och små träbyggnader som är mer komplexa.

Här har vi en kombination av storlek och komplexitet, vilket gör den här byggnaden helt unik i sitt slag, säger Johannes Rebhahn, ansvarig för Wiehags internationella projekt.

Utöver d en ovanliga konstruktionen fanns också ett antal andra parametrar och krav att ta hänsyn till. En var att dimensionera för de exceptionellt höga lasterna från sedumtaket och den ovanpåliggande paviljongen högst upp. En annan var närheten till motorvägen och den risk det skulle kunna innebära om till exempel en lastbil där skulle fatta eld och explodera.

– Den del av byggnaden som vetter mot motorvägen har förstärkt glas och är dimensionerad för extra tunga laster. Föga hade vi väl kunnat ana att den största faran hotade från andra hållet, säger Johannes Rebhahn och syftar på den brand som rasade i närliggande badanläggningen Oceana tidigare i år och som fick ett fullkomligt explosionsartat förlopp.

– Nu hade vi tur att branden inte nådde ända hit. Men även om byggnaden inte har den extra förstärkningen åt det hållet är den oerhört stabil, säger Johannes Rebhahn.

Konstruktionsfirman Wiehag, där han jobbar, firade 175-årsjubileum i höstas och har sedan länge jobbat mycket med träbyggnader med stora spann. I Österrike konstruerade de till exempel en träbyggnad redan 1966 med ett spann på 100 meter.

– Nu ser vi att det har blivit ett större fokus på att bygga i trä på höjden. Så det är extra spännande med World of Volvo som utmanar tekniken på alla områden och i alla riktningar, säger Johannes Rebhahn.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration