OS smyckat av hållbara byggnader

ARTIKEL Ambitionerna kring hållbarhet var höga inför OS i Paris. Smart nyttjande av befintliga byggnader gjorde att man knappt behövde bygga något nytt. Och där man ändå gjorde det användes trä till stora delar – inte minst i den nya simarenan Le centre aquatique.

Fina arenor som används under ett par intensiva veckor men som efteråt står outnyttjade eller i värsta fall rivs. Så kan det tyvärr ofta se ut efter stora mästerskap eller olympiska spel. När Paris fick sommar-OS bestämde staden sig för att så långt som det bara gick använda befintlig infrastruktur på ett smart sätt. I stället för att bygga en ny simhall som rymde tillräckligt många åskådarplatser sattes en tillfällig pool i botten på det stora konserthuset La Défense Arena. De enda permanenta nybyggnationerna som gjordes är den nya simarenan Le Centre Aquatique för tävlingarna i vattenpolo, simhopp och konstsim samt OS-byn med boende för deltagarna.

– Målet var att bygga en arena som skulle fungera fantastiskt bra för tävlingarna, men där det allra viktigaste var hur den skulle kunna användas på lång sikt. I det ingick att placera den på en plats där den verkligen skulle kunna komma invånarna till nytta, säger Cécilia Gross, arkitekt vid Venhoeven CS i Nederländerna, som ritat arenan tillsammans med Laure Meriaud vid franska arkitektbyrån Ateliers 2/3/4/.

Med det som bakgrund beslutades att den nya arenan skulle placeras i Saint-Denis i nordöstra Paris, en stadsdel med tuffa socioekonomiska utmaningar.

– På grund av det och den stora bristen på närliggande simhallar i området är det bara varannan tolvåring som kan simma där, berättar Cécilia Gross.

Utöver OS-bassängerna fick arkitekterna ytterligare 10 000 kvadratmeter till sitt förfogande för att skapa utrymme för olika sportaktiviteter.

– Vi började med att lägga till en pool där barnen kan lära sig att simma, sedan en till där de kan ha kul. Utöver det har vi bland annat kompletterat med gym, padelbanor och en klätterhall, berättar Laure Meriaud.

Mötesplats för alla

Syftet har varit att bygga en anläggning som kan användas både av dem som bor och jobbar i området och av elitidrottare och idrottsklubbar – och på så vis skapa en mötesplats för människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Som en del i det skapades en gemensam entré för hela byggnaden.

– Vi har också försökt skapa transparens mellan de olika delarna. Vår förhoppning är att barnen som kommer hit ska inspireras av de idrottare och personer i arbetslivet som de möter och se att det kan vara något för dem också, säger Cécilia Gross.

Fler fördelar med att bygga i trä

Att den nya arenan till stora delar skulle byggas av trä stod klart redan från början. Nya hållbarhetslagar i Frankrike innebär att alla nya offentliga byggnader måste byggas med minst 50 procent trä eller andra förnybara material.

– Fördelarna med att bygga av trä har varit många, inte minst den strukturella kapaciteten och att det går att skapa en så böljande och lätt konstruktion. De estetiska värdena är också stora – och de hållbarhetsmässiga. Genom att bygga av trä har vi kunnat skapa en byggnad som sticker ut på flera olika sätt, säger Laure Meriaud.

Den svepande, böljande formen är dels en del av det arkitektoniska uttrycket, dels ett resultat av arkitekternas ambition att minimera både materialanvändning och energiåtgång.

– Genom att låta byggnaden vara låg på mitten och höja den vid publikläktarna kunde vi minska luftmängden som behöver värmas upp med 50 procent. Samma sak med poolerna där vi minskat vattenmängden genom att anpassa djupet som behövs utifrån höjden på de olika hopptornen. Vi kunde dessutom komprimera golvytan genom att lägga ihop de båda poolerna som skulle användas vid tävlingarna och i stället göra en enda stor pool med två flyttbara väggar, berättar Cécilia Gross.

Vatten och trä i kombination

Såväl den bärande konstruktionen som ytskikten i simhallen består av trä.

– Det fungerar alldeles utmärkt med trä i kombination med vatten. Trä mår bra när det är en stabil temperatur och fukthalt i rummet, vilket det är här, säger Laure Meriaud.

Taket är parametriskt utformat med upp till 90 meter långa träbalkar som bärs upp av snedställda limträsträvor. Mellan de långt spända takbjälkarna sitter mindre bjälkar som även fungerar som akustikelement. På fasaden sitter lameller av douglasgran som bidrar med solskydd och ventilation.

– Hela konstruktionen är oerhört komplex och ett resultat av det nära samarbetet med träkonstruktören SBP och alla andra involverade – utan det hade vi aldrig lyckats åstadkomma den här innovativa träkonstruktionen som inte har sin like någon annanstans, säger Laure Meriaud.

Ovanpå taket finns en solcellsanläggning som bidrar med 20 procent av byggnadens totala elbehov. I övrigt används förnybar energi till 85 procent, och 50 procent av vattnet renas och återanvänds. All jord som grävts fram har återanvänts i den omkringliggande parkmiljön.

– I projektet ingick en parkering på 2 500 kvadratmeter för bilar och lastbilar i samband med OS. Men vi gjorde den som en grön parkyta som kan användas som parkering vid behov. Hela området här har varit designat för bilar. Nu vill vi skapa en grönare stad där man också kan promenera. Ett viktigt led i det och i hela projektet har därför varit den nya gångbron över motorvägen, som knyter ihop den nya arenan med närliggande Stade de France som är Paris nationalarena, berättar Cécilia Gross.

OS-byn med kontorshus och bostadshus

I närheten av arenan ligger också OS-byn som stod färdig i mars i år. Alla byggnader är konstruerade med ett flexibelt pelar-balksystem som gör det enkelt att omvandla dem till vanliga lägenheter nu när de olympiska spelen är över. Resultatet kommer att bli 2 500 nya familjelägenheter – en helt ny stadsdel där alla bostäder ska vara inflyttningsklara i mars 2026.

Bebyggelsen består av en blandning av lägre byggnader och högre hus på upp till tio våningar, där de lägre samt ett av höghusen är byggda av trä.

– Ambitionen var att allt skulle byggas av trä. Men de stora byggföretagen i Frankrike är vana vid betong, och de menade att det inte skulle fungera med trä eftersom tiden var så knapp. Men vi sa att vi klarar det, och det gjorde vi. Från att vi började bygga tog det 21 månader – 4 månader kortare än om vi hade byggt i betong. Vi blev klara samtidigt som alla andra, trots att vi startade sist, berättar Dimitri Roussel, arkitekt och grundare av Dream agency, som ritat den nya stadsdelens enda tiovåningshus av trä.

Dreams 13 000 kvadratmeter stora byggnad är dock inte en bostadsfastighet, utan en kontorsbyggnad. Högst upp i huset finns en baskethall med sju meter i takhöjd.

– Jag har själv spelat basket på elitnivå och vet hur mycket staden behöver centralt belägna ställen där man kan utöva sport. Efter att ha försökt få med det i olika projekt under tio års tid är jag så lycklig över att äntligen ha lyckats. Nu när det gått en gång tror jag att det kommer att bli enklare i framtiden, säger Dimitri Roussel.

Synligt pelar-balksystem i limträ

Den bärande konstruktionen består av ett pelar-balksystem i limträ av gran som fått bli en del av den interiöra gestaltningen. Översta våningsplanet är konstruerat med ett fackverk av trä som även det har lämnats synligt.

– Jag ville ha något som högst upp skulle ge känslan av att flyga, lite som japansk origami. Att ha kunnat behålla träet interiört på det här sättet är mitt andra stora glädjeämne. Också för att forskning visar hur det påverkar hälsan positivt och vår förmåga att både slappna av och fokusera, säger Dimitri Roussel.

OS-byn som helhet består av fem olika delar, där fem – sex arkitektbyråer har varit inblandade i respektive del och en av dem har haft huvudansvaret för varje del. Cobe, som varit huvudansvarig för sektion E, har gjort ett av sina tre hus av trä. Utgångspunkten har varit ett pelar-balksystem bestående av grund och trapphus i så kallad lågkolhaltig betong och övriga bärande delar av trä. En grundläggande aspekt i konstruktionen handlade om flexibilitet, för att slippa riva alltför mycket vid omvandlingen från små OS lägenheter till större familjebostäder efter tävlingarnas slut. Det öppna pelar- balksystemet med lättflyttade innerväggar blev därför en viktig förutsättning för att kunna klara den ganska omfattande omvandlingen. För Cobes del i stort handlade det till exempel om att kunna omvandla de 23 enkelrum och 145 dubbelrum som användes under OS till 98 lägenheter, 6 delade utrymmen och 7 butiker. Allt som allt har det byggts runt 300 000 kvadratmeter bostads- och kontorsyta i den nya stadsdelen.

– Det blev klart att Paris skulle få arrangera OS för åtta år sedan. På den tiden har marken köpts loss, en del äldre byggnader behövt tas bort, ny planläggning gjorts och alla nya byggnader uppförts. På åtta år har vi tillsammans åstadkommit vad som vanligtvis brukar ta 30 år, säger Dimitri Roussel.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration