Flexibelt kontor med sociala ytor både inne och ute

ARTIKEL Googles nya kontor Borregas i Sunnyvale i Kalifornien, USA, är tänkt att fungera som prototyp för framtidens hållbara kontor och arbetsplatser.

Byggnaden, som är designad utifrån medarbetarnas behov, har en hög grad av flexibilitet och extremt låg klimatpåverkan. Med sitt nya kontor i soliga Sunnyvale har Google önskat föra samman det bästa av flera världar och skapa en byggnad som är hållbar för såväl människor som klimatet och omvärlden – både nu och i framtiden.

Genom sin flexibla utformning är byggnaden designad för att kunna möta nya behov allteftersom de uppstår. På så vis har man försäkrat sig om att den kommer att kunna stå länge och inte behöva rivas eller totalrenoveras för att verksamheten ändras. Att bygga av trä var ett självklart val redan från början – vilket också ledde till att man anlitade Michael Green architecture, MGA.

Byggt efter resurseffektivitet, låg klimatpåverkan och användarens behov

– Även om vi är vana vid att jobba i trä är det här ett banbrytande projekt på många sätt. Det betyder mycket att ett stort och välkänt företag som Google leder vägen och visar andra företag att det går att skapa en byggnad som är så resurseffektiv och har så låg klimatpåverkan samtidigt som den är designad utifrån användarnas behov och välbefinnande, säger Maria Mora, arkitekt på MGA, som varit med i projektet ända sedan starten.

Att designen ser ut som den gör beror just på utgångspunkten att sätta användarna i centrum och bygga inifrån och ut. Som ett resultat av det består byggnaden av två olika delar: en ljus, luftig och öppen del med dubbel takhöjd på norra sidan där teamen sitter samt en mer sluten del med mötesrum, toaletter och andra facilitetsutrymmen på södra sidan. I mitten finns hissar och ett stort och luftigt trapphus med stora takfönster som knyter ihop de båda delarna.

– Alla som jobbar här kan se ut från sitt skrivbord, både åt sidorna och upp mot himlen. Men vi har varit väldigt noga med att det ska bli ett bländfritt dagsljus. Fasaden utanpå treglasfönstren är konstruerad som ett slutet hålrumssystem, det första i sitt slag i Nordamerika. Hålrummet innehåller ett solskyddssystem med träpersienner som justeras automatiskt utifrån dagsljus och solinstrålning. Till hjälp har vi en väderstation på taket, berättar Maria Mora.

På nedersta våningsplanet med dubbel takhöjd finns ett kafé och andra gemensamma ytor. Det innebär att byggnaden består av tre våningar på den norra sidan och fem på den södra. Utkragningar i fasaden på den södra sidan bidrar både med solskydd och balkonger där man kan gå ut. På norra sidan har fasaden en enklare och mer enhetlig design.

– För att inte fåglar ska flyga in i den stora glasfasaden har vi valt ett sintrat glas med små prickar. Både glaset och den exteriöra belysningen är utformade så att de inte skapar ljusföroreningar upp mot himlen när det är mörkt ute, berättar Maria Mora.

Pelar-balksystem av limträ som bärande konstruktion

Den bärande konstruktionen består av ett pelar-balksystem av limträ. För att klara de tuffa jordbävningskraven i Kalifornien har stommen kompletterats med ett dämpande ramsystem av stål som tillsammans med bjälklaget dämpar rörelser. Eftersom stålramarna inte är bärande har de kunnat lämnas obehandlade. Även pelarna och balkarna i limträ – allt av douglasgran – har lämnats synliga som en del av det arkitektoniska uttrycket. Sprinklersystemet som följer längs balkarna utgör den enda synliga installationen.

Merparten av systemen för VVS, ventilation, it, elkraft och data löper annars genom det upphöjda installationsgolvet. Sprinklerledningarna och elledningarna för belysning är däremot integrerade i taket via skåror i KL-träpanelerna. I våningsplanen med dubbel takhöjd har man dessutom integrerat solcells-och regnvattenledningar genom att göra vertikala skåror i limträbalkarna.

– Det innebär att vi får ett väldigt flexibelt system där det är lätt att göra interiöra ändringar i takt med att verksamhetens behov ändras, säger Maria Mora.

Fatta rätt beslut tidigt i processen

Hon menar att en av de främsta anledningarna till att resultatet blivit så bra är att hela teamet som arbetat med byggnaden har varit så kunniga.

– Många pratar om det bästa sättet att designa en byggnad. Men jag skulle säga att det viktigaste är att designa ett bra team – då blir det också en bra byggnad. Ett exempel på det var att vi redan från början hade med oss en miljökonsult och en livscykelkonsult för att minimera vår miljöpåverkan. Det gjorde att vi på ett tidigt stadium kunde fatta rätt beslut om sådant som materialval och landskapsarkitektur. När besluten tas tidigt kan man få väldigt stor effekt, men den blir inte alls lika stor om man försöker klistra på något i senare skede, säger Maria Mora.

Byggnaden lagrar 3 900 ton koldioxid

Genom att jämföra materialval ur ett livscykelperspektiv kunde de bland annat konstatera att den valda lösningen med stora delar limträ, baserat på trä från FSC-certifierade skogar, skulle minska byggnadens koldioxidavtryck med upp till 96 procent jämfört med en traditionell stålkonstruktion. Träet i den nuvarande byggnaden lagrar dessutom cirka 3 900 ton koldioxid.

Flera andra åtgärder gjordes också för att spara vatten och energi. Ett exempel på det var effektiva system både för dagvattenhantering och för att kunna använda återvunnet vatten för bevattning utomhus. Utöver det har det havsnära läget i Sunnyvale, som ligger i San Franciscobukten också inneburit att man varit tvungen att designa det omgivande landskapet så att inte vattnet kan rinna in om det piskas upp vid storm.

– Andra miljömässiga avväganden handlade till exempel om att välja torktåliga växter som inte skulle behöva extra bevattning. Genom att välja växter ur den lokala floran stöttar vi dessutom lokala ekosystem, samtidigt som växter som är anpassade för miljön här också behöver mindre underhåll. Interiört har vi valt att ha mycket växter och material som bidrar till en god hälsa och arbetsmiljö. Det innebär bland annat material med låga VOC-halter (flyktiga ämnen), säger Maria Mora.

På energisidan bidrar fasadens treglasfönster och solskyddande skärmar till att energiförbrukningen kan hållas nere, både när det gäller behovet av kyla och av värme.

– Den helt elektriska designen och solcellspanelerna på taket har gjort att vi kunnat eliminera fossila bränslen, vilket minimerar projektets miljöavtryck, säger Maria Mora.

Arkitektkontor som förespråkar trädesign och träbyggnad

I höstas var det dags för invigning av det nya kontorshuset – och hos Google är man mer än nöjd med resultatet.

– Vi valde MGA eftersom de ligger längst fram och är de främsta förespråkarna för trädesign och träbyggnad i världen. Deras passion för design och miljö visar sig i allt de gör. Under hela designprocessen har MGA varit engagerade i alla aspekter av projektet och i att bygga vår strategi för framgång, säger Michelle Kaufmann, arkitekt och chef för forskning och utveckling inom den byggda miljön hos Google.

Maria Mora berättar att de också har fått positiv feedback från Google när det gäller inomhusmiljön.

– Vi har fått höra hur alla verkligen uppskattar den synliga trästrukturen. På våningsplanen med dubbel takhöjd blir den ganska imponerande – när man sitter bland pelarna av limträ är det nästan som att sitta mitt i en skog. Ljuset, värmen, doften av träet och det lugn det skapar står också högt i kurs hos medarbetarna. Trä har en tendens att sänka stressnivåerna, vilket det ju pågår mycket forskning om, säger Maria Mora.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration