Mikroorganismer

Virke med röta

Röta orsakas av träförstörande svampar som växer in i veden och bryter ned träet. Färg och form förändras kraftigt, och hållfastheten försämras.

Rötsvamp kräver tillgång till vatten, näring, syre och att temperaturen ligger mellan 0 – 40 °C för att växa. Risken för röta avtar om en faktor tas bort, och att skydda virke från långvarig uppfuktning är oftast den enklaste åtgärden. För konstruktioner som har ett användningsområde där detta inte är möjligt, till exempel altaner, kan virke behandlas på olika sätt. Då minskas rötsvampens möjlighet att komma åt näring i träet. Se kapitel Träskydd.

Figur 57 Rötrisk

Blånad

Läs mer om blånad här.

Mögel

Mögel är svampar som växer på virkets yta och som kan orsaka missfärgning. Den kan ofta rengöras eller hyvlas bort och påverkar inte hållfastheten, men kan ha en negativ inverkan på människors hälsa. Mögel ska därför undvikas inomhus i byggnader där personer vistas mer än tillfälligt.

Virke om har torkats vid sågverk har torra ytor. För att sådant virke ska börja mögla, krävs att fukt tillförs. Mögel uppkommer om virket lagras på olämpligt sätt eller om det utsätts för vatten när det byggs in utan att ges möjlighet att snabbt torka ut. Eftersom mögel endast växer på virkesytan är det den relativa fuktigheten, eller virkets ytfuktkvot som är avgörande för om påväxt sker.

Kritiskt fukttillstånd.jpg

Figur 59 Kritiskt fukttillstånd

Tre saker styr etablering och tillväxt av mögel:

  • relativ luftfuktigheten (RF)
  • rådande temperatur
  • under hur lång tid de aktuella förhållandena råder

Det kan vara svårt att ange enbart den relativa luftfuktigheten när det gäller risk för mögel. Vid låga temperaturer krävs högre ytfuktkvoter och även betydligt längre tid för att mögel ska börja växa. I Sverige är utomhusluftens relativa luftfuktighet hög den tiden på året då temperaturen samtidigt är låg. Därför kan virke utan större problem lagras utomhus skyddat mot nederbörd och markfukt.

Men om virket inte får torka ut tillräckligt snabbt i samband med till exempel en rejäl regnskur sommartid, medför det risk för mögelpåväxt. Därför är sågverkens virkestorkare viktiga. Mögel kan inte växa vid temperaturer över 55 °C, vilket förklarar varför ingen tillväxt sker i virkestorkarna trots höga fuktkvoter under torkningens första fas.

Viktigt att torka

För att förhindra att mögelpåväxt sker efter inbyggnad är det viktigt att virke, om det har blivit utsatt för uppfuktning, torkas ordentligt. Då rekommenderas att virket torkas med exempelvis en byggfläkt eller avfuktare tills ytfuktkvoten är högst 18 procent. Om virket blivit utsatt för långvarig uppfuktning så att även virkets inre delar har påverkats, bör även fuktkvoten inne i virket kontrolleras. Detta för att förhindra att invändig fukt tränger ut till ytan efter inbyggnad. Fuktkvoten i virket ska då högst motsvara fuktkvotskraven för målfuktkvot 16 procent och att ytfuktkvoten är högst 18 procent. En träyta som ska målas ska ha högst 16 procent ytfuktkvot vid målningstillfället.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration